Depozitarea semințelor

Pentru informații despre cum să păstrați semințele, vă rugăm să continuați să citiți această pagină. Pentru a citi mai multe despre motivul pentru care credem că semințele trebuie păstrate și conservate, vă rugăm să consultați Despre noi pagină.

 

Puncte de bază în depozitarea semințelor

  • Semințele necesită un loc răcoros și uscat în care să fie cel mai bine depozitate. Fluctuațiile de temperatură și umiditate sunt cei mai mari dușmani ai semințelor.
  • Semințele cele mai viguroase în timpul recoltării le vor păstra pe cele mai lungi în depozit. (Ca principal vindem doar mărcile care au cele mai viguroase semințe.)
  • Semințele uscate necorespunzător se pot deteriora drastic în timp. (Semințele pe care le vindem au fost uscate corespunzător înainte de a fi ambalate și trebuie doar să le depozitați într-un mediu rece și cu umiditate scăzută pentru o conservare optimă).
  • Pungile și borcanele trebuie să fie etichetate clar în momentul depozitării cu numele tulpinii, data și alte informații relevante despre tulpina pe care o păstrați.

 

Umiditate

Semințele desfășoară procese de viață, într-un ritm scăzut, în timp ce dorm. Umiditatea pe care o absorb din aer se combină cu hrana stocată în semințe pentru a forma un aliment solubil, care apoi se combină cu oxigenul din aer pentru a elibera apă și căldură. Prea multă umiditate în aer va face ca sămânța să ardă prea repede hrana depozitată, producând căldură în exces, care va scădea și mai mult capacitatea semințelor de a germina. Necesitatea este de a menține aceste schimburi la minimum în timpul depozitării pentru a prelungi viața în sămânță.

6-9% umiditate este ideal pentru depozitarea pe termen lung a semințelor de cânepă. Un test pentru nivelul de umiditate arată că semințele cu coajă tare, cum ar fi semințele de cânepă, se sparg în loc să se zdrobească la aproximativ 8% umiditate atunci când sunt plasate pe beton și lovite cu un ciocan.

Gelul de silice, adesea folosit la uscarea semințelor, poate fi folosit și pentru a ajuta la menținerea nivelurilor stabile de umiditate într-un recipient de depozitare permanent. Sunt utilizate greutăți egale de silicagel față de semințe. În general, semințele de cânepă cântăresc între 0.01 și 0.02 grame, iar pliculețele noastre cu silicagel conțin 0.5g. Vă recomandăm ca semințele să fie păstrate în pungi de aluminiu cu fermoar și depozitate în borcane de semințe împreună cu cantitatea corectă de silicagel pentru a menține un nivel scăzut de umiditate. Fiți conștienți de faptul că puteți deteriora grav semințele reducând prea mult nivelul de umiditate, așa că nu folosiți prea mult desicant.

 

Temperatura

Semințele pot supraviețui temperaturilor care ar ucide planta părinte atâta timp cât sunt bine uscate. Excesul de umiditate în semințele care sunt apoi înghețate poate îngheța, dăunând semințelor.

Semințele trebuie depozitate într-un loc răcoros sau rece. Prin urmare, locațiile la nivelul podelei sunt de preferat celor mai apropiate de tavan, care poate fi semnificativ mai cald. Cu toate acestea, pentru depozitarea pe termen lung, plasarea semințelor în frigider sau congelator este cea mai bună soluție, atâta timp cât conținutul de umiditate al semințelor și al recipientului de depozitare este scăzut și recipientul este etanș. Temperatura ideală într-un frigider este în jur de 4oC.

Un congelator este cel mai bun pentru depozitarea pe termen lung a semințelor, deși trebuie să vă asigurați:

  1. Nu scoateți semințele prea mult sau suficient de mult pentru ca schimbarea temperaturii să afecteze semințele.
  2. Când doriți să scoateți semințele din congelator, lăsați recipientul închis în timp ce semințele se încălzesc la temperatura camerei, altfel se va forma condens pe semințe.

 

Ușoară

Similar umidității și temperaturii, lumina poate ajuta la stimularea și susținerea procesului de germinare. Și, la fel de multe alimente, produse farmaceutice și substanțe chimice se deteriorează rapid atunci când sunt expuse la lumină, la fel și viabilitatea și vigoarea semințelor sunt afectate de expunerea la lumină în timpul depozitării.

 

Probleme de depozitare a semințelor

Mucegai/Mucegai

Semințele care nu au fost uscate până la conținutul corect de umiditate înainte de a fi sigilate în recipiente pot putrezi și adesea putrezesc. Un test simplu: după „uscare” și așezarea în borcane de sticlă închise, apariția condensului în interiorul borcanului în câteva ore indică necesitatea unei uscări suplimentare. Gelul de silice ar trebui să ajute în acest sens.

Insecte

Insectele care ar fi putut scăpa de observație pot face ravagii semințele depozitate. Câteva vârfuri de pământ de diatomee (DE) reprezintă o modalitate sigură, ieftină și netoxică de a proteja semințele împotriva daunelor insectelor. Nu este nevoie de mult; asigurați-vă că acoperiți ușor toate semințele înainte de sigilarea și depozitarea finală. DE este disponibil la majoritatea centrelor de grădinărit.

Rozătoare

Semințele care nu sunt depozitate în sticlă sau metal pot oferi un adevărat banchet pentru șoareci și alți paraziți mici. Asigurați-vă că toate semințele sunt păstrate în recipiente de metal sau sticlă bine etichetate.