Frølagring

For informasjon om hvordan du lagrer frø, fortsett å lese nedover denne siden. For å lese mer om hvorfor vi mener at frø må lagres og konserveres, vennligst se Om oss side.

 

Grunnleggende poeng i frølagring

  • Frø krever et kjølig og tørt sted for å bli best lagret. Temperatur- og fuktighetssvingninger er frøs verste fiender.
  • De kraftigste frøene ved høsting vil holde de lengste i lagring. (Som oppdragsgiver selger vi bare de merkene som har de kraftigste frøene.)
  • Feil tørkede frø kan forringes drastisk over tid. (Frøene vi selger har blitt tørket skikkelig før de pakkes, og du trenger bare å lagre dem i et kjølig miljø med lite fuktighet for optimal bevaring).
  • Poser og krukker skal være tydelig merket ved lagring med stammenavn, dato og annen relevant informasjon om stammen du konserverer.

 

Fuktighet

Frø fortsetter livsprosesser, i lav hastighet, mens de er i dvale. Fuktighet de absorberer fra luften kombineres med lagret næring i frøet for å danne en løselig mat, som deretter kombineres med oksygen fra luften for å frigjøre vann og varme. For mye fuktighet i luften vil føre til at frøet brenner opp den lagrede maten for raskt, noe som produserer overflødig varme som ytterligere reduserer frøets evne til å spire. Behovet er å holde disse utvekslingene på et minimum under lagring for å forlenge levetiden i frøet.

6-9% fuktighet er ideell for langtidslagring av hampfrø. En test for fuktighetsnivåer viser at frø med hardt skall som hampfrø knuses i stedet for å moses med rundt 8 % fuktighet når de plasseres på betong og slås med en hammer.

Silikagel, ofte brukt til tørking av frø, kan også brukes til å opprettholde stabile fuktighetsnivåer i en permanent lagringsbeholder. Lik vekt av silikagel til frø brukes. Vanligvis veier hampfrø mellom 0.01 og 0.02 gram, og silikagelposene våre inneholder 0.5g. Vi anbefaler at frø oppbevares i aluminiumsposer med glidelås og oppbevares i frøglass sammen med riktig mengde silikagel for å opprettholde lave fuktighetsnivåer. Vær oppmerksom på at du kan skade frøene alvorlig ved å redusere fuktighetsnivået for mye, så ikke bruk for mye tørkemiddel.

 

Temperature

Frø kan overleve temperaturer som vil drepe foreldreplanten så lenge de er grundig tørket. Overflødig fuktighet i frø som deretter fryses kan potensielt fryse, og skade frøet.

Frø må lagres på et kjølig eller kaldt sted. Derfor er steder på gulvnivå å foretrekke fremfor de som er nærmere taket, som kan være betydelig varmere. For langtidslagring er det imidlertid det beste alternativet å plassere frø i kjøleskapet eller fryseren, så lenge fuktighetsinnholdet i frøet og lagringsbeholderen er lavt og beholderen er lufttett. Den ideelle temperaturen i et kjøleskap er rundt 4oC.

En fryser er best for langtidslagring av frø, selv om du må sørge for:

  1. Du tar ikke ut frøene for mye eller lenge nok til at temperaturendringen påvirker frøene.
  2. Når du vil fjerne frø fra fryseren, lar du beholderen være lukket mens frøene varmes opp til romtemperatur ellers vil det dannes kondens på frøene.

 

Light

I likhet med fuktighet og temperatur kan lys bidra til å stimulere og støtte spireprosessen. Og på samme måte som mange matvarer, legemidler og kjemikalier forringes raskt når de utsettes for lys, så påvirkes også frøets levedyktighet og kraft av å bli eksponert for lys under lagring.

 

Problemer med frølagring

Mugg/Mugg

Frø som ikke har blitt tørket til riktig fuktighetsinnhold før de blir forseglet i beholdere, kan og ofte råtne. En enkel test: etter "tørking" og plassering i lukkede glasskrukker, indikerer utseendet av kondens på innsiden av glasset innen noen få timer behovet for ytterligere tørking. Silikagel skal hjelpe med dette.

Insekter

Insekter som kan ha unnsluppet varsel kan skape kaos på lagrede frø. Noen få klyper kiselgur (DE) er en trygg, rimelig og ikke-giftig måte å beskytte frø mot insektskader. Det skal ikke mye til; Bare pass på å belegge alle frøene lett før endelig forsegling og lagring. DE er tilgjengelig på de fleste hagesentre.

Gnagere

Frø som ikke er lagret i glass eller metall kan gi en veritabel bankett for mus og andre små skadedyr. Sørg for at alle frø oppbevares i godt merkede metall- eller glassbeholdere.