Zaadopslag

Lees verder op deze pagina voor informatie over het bewaren van zaden. Om meer te lezen over waarom wij vinden dat zaden bewaard en bewaard moeten worden, zie de Over ons bladzijde.

 

Basispunten in zaadopslag

  • Zaden hebben een koele en droge plaats nodig om ze het beste te bewaren. Temperatuur- en vochtigheidsschommelingen zijn de ergste vijanden van zaden.
  • De krachtigste zaden blijven tijdens de oogst het langst bewaard. (Als opdrachtgever verkopen wij alleen de merken met de krachtigste zaden.)
  • Onjuist gedroogde zaden kunnen na verloop van tijd drastisch verslechteren. (De zaden die we verkopen zijn goed gedroogd voordat ze worden verpakt en je hoeft ze alleen maar in een koele, vochtarme omgeving te bewaren voor een optimale bewaring).
  • Zakken en potten moeten op het moment van opslag duidelijk worden geëtiketteerd met de naam, datum en andere relevante informatie over de soort die u bewaart.

 

Vocht

Zaden zetten levensprocessen voort, in een laag tempo, terwijl ze slapen. Vocht dat ze uit de lucht opnemen, wordt gecombineerd met opgeslagen voedsel in het zaad om een oplosbaar voedsel te vormen, dat vervolgens wordt gecombineerd met zuurstof uit de lucht om water en warmte af te geven. Te veel vocht in de lucht zorgt ervoor dat het zaad zijn opgeslagen voedsel te snel verbrandt en overtollige warmte produceert, wat het vermogen van de zaden om te ontkiemen verder zal verminderen. De noodzaak is om deze uitwisselingen tijdens de opslag tot een minimum te beperken om het leven in het zaad te verlengen.

6-9% vocht is ideaal voor langdurige opslag van hennepzaden. Een test voor het vochtgehalte toont aan dat zaden met een harde dop, zoals hennepzaden, bij ongeveer 8% vocht uit elkaar vallen in plaats van fijn te stampen wanneer ze op beton worden geplaatst en er met een hamer op wordt geslagen.

Silicagel, vaak gebruikt bij het drogen van zaden, kan ook worden gebruikt om een stabiel vochtgehalte in een permanente opslagcontainer te behouden. Er worden gelijke gewichten silicagel als zaad gebruikt. Over het algemeen wegen hennepzaden tussen 0.01 en 0.02 gram en onze silicagelzakjes bevatten 0.5g. We raden aan om zaden in aluminium zakjes met ritssluiting te bewaren en in potten met zaden te bewaren, samen met de juiste hoeveelheid silicagel om een laag vochtgehalte te behouden. Houd er rekening mee dat je zaden ernstig kunt beschadigen door het vochtgehalte te veel te verlagen, dus gebruik niet te veel droogmiddel.

 

Temperatuur

Zaden kunnen temperaturen overleven die de ouderplant zouden doden, zolang ze maar grondig worden gedroogd. Overtollig vocht in zaden die vervolgens worden ingevroren, kan mogelijk bevriezen en het zaad beschadigen.

Zaden moeten op een koele of koude plaats worden bewaard. Daarom hebben locaties op vloerniveau de voorkeur boven die dichter bij het plafond, dat aanzienlijk warmer kan zijn. Voor langdurige opslag is het echter het beste om zaden in de koelkast of vriezer te plaatsen, zolang het vochtgehalte van de zaad- en opslagcontainer laag is en de container luchtdicht is. De ideale temperatuur in een koelkast is ongeveer 4OC.

Een vriezer is het beste voor het langdurig bewaren van zaden, maar je moet ervoor zorgen dat:

  1. Je haalt de zaden er niet te veel of lang genoeg uit om de temperatuurverandering de zaden te laten beïnvloeden.
  2. Wanneer je zaden uit de vriezer wilt halen, laat je de container gesloten terwijl de zaden opwarmen tot kamertemperatuur, anders vormt zich condens op de zaden.

 

Licht

Net als vocht en temperatuur kan licht het kiemproces helpen stimuleren en ondersteunen. En net zoals veel voedingsmiddelen, farmaceutische producten en chemicaliën snel bederven wanneer ze worden blootgesteld aan licht, worden ook de levensvatbaarheid en kracht van zaden aangetast door blootstelling aan licht tijdens opslag.

 

Problemen met de opslag van zaden

Meeldauw/schimmel

Zaden die niet tot het juiste vochtgehalte zijn gedroogd voordat ze in containers worden verzegeld, kunnen en zullen vaak rotten. Een eenvoudige test: na het "drogen" en plaatsen in gesloten glazen potten, geeft het verschijnen van condens aan de binnenkant van de pot binnen enkele uren aan dat verdere droging nodig is. Silicagel zou hierbij moeten helpen.

Insecten

Insecten die mogelijk aan de aandacht zijn ontsnapt, kunnen grote schade aanrichten aan opgeslagen zaden. Een paar snufjes diatomeeënaarde (DE) is een veilige, goedkope en niet-toxische manier om zaden te beschermen tegen insectenschade. Er is niet veel voor nodig; zorg er wel voor dat u alle zaden licht bedekt voordat u ze definitief afsluit en opbergt. DE is verkrijgbaar bij de meeste tuincentra.

Knaagdieren

Zaden die niet in glas of metaal worden bewaard, kunnen een waar feestmaal zijn voor muizen en ander klein ongedierte. Zorg ervoor dat alle zaden in goed geëtiketteerde metalen of glazen containers worden bewaard.