Съхранение на семена

За информация как да съхранявате семена, моля, продължете да четете тази страница. За да прочетете повече защо смятаме, че семената трябва да се съхраняват и съхраняват, моля, вижте За нас страница.

 

Основни точки в съхранението на семена

  • Семената изискват хладно и сухо място, където да се съхраняват най-добре. Колебанията на температурата и влажността са най-големие врагове на семената.
  • Най-силните семена по време на прибиране на реколтата ще се съхраняват най-дълго. (Като принципал ние продаваме само марките, които имат най-силни семена.)
  • Неправилно изсушените семена могат да се влошат драстично с течение на времето. (Семената, които продаваме, са изсушени правилно, преди да бъдат опаковани и трябва само да ги съхранявате в хладна среда с ниска влажност за оптимално съхранение).
  • Торбичките и бурканите трябва да бъдат ясно етикетирани по време на съхранение с име на щама, дата и друга подходяща информация за щама, който съхранявате.

 

Влага

Семената продължават жизнените процеси с ниска скорост, докато са в латентно състояние. Влагата, която поглъщат от въздуха, се комбинира със съхранената храна в семето, за да образува разтворима храна, която след това се комбинира с кислород от въздуха, за да освободи вода и топлина. Твърде много влага във въздуха ще накара семената да изгорят съхраняваната храна твърде бързо, произвеждайки излишна топлина, което допълнително ще намали способността на семената да покълнат. Необходимостта е тези обмени да се сведат до минимум по време на съхранение, за да се удължи живота на семената.

6-9% влага е идеална за дългосрочно съхранение на конопени семена. Тест за нивата на влага показва, че твърдите семена като конопените семена се натрошават, вместо да се смачкат при около 8% влажност, когато се поставят върху бетон и се удрят с чук.

Силикагелът, често изолзван при сушенето на семена, може да се използва и за поддържане на стабилни нива на влага в постоянен контейнер за съхранение. Използват се равни тегла от силикагел към семена. По принцип конопените семена тежат между 0.01 и 0.02 грама, а нашите сашета със силикагел съдържат 0.5g. Препоръчваме семената да се съхраняват в алуминиеви торби с цип и да се съхраняват в буркани за семена заедно с правилното количество силикагел, за да се поддържат ниски нива на влажност. Имайте предвид, че можете сериозно да повредите семената, като намалите твърде много нивата на влага, така че не използвайте твърде много десикант.

 

Температура

Семената могат да издържат на температури, които биха убили родителското растение, стига да са добре изсушени. Излишната влага в семената, които след това са замразени, може потенциално да замръзне, увреждайки семената.

Семената трябва да се съхраняват на хладно или студено място. Следователно местата на нивото на пода са за предпочитане пред тези по-близо до тавана, които могат да бъдат значително по-топли. Въпреки това, за дългосрочно съхранение, поставянето на семената в хладилник или фризер е най-добрият залог, стига съдържанието на влага в семената и контейнера за съхранение да е ниско и контейнерът да е херметичен. Идеалната температура в хладилник е около 4о° С.

Фризерът е най-подходящ за дългосрочно съхранение на семена, въпреки че трябва да сте сигурн:

  1. Не изваждайте семената твърде много или достатъчно дълго, за да може промяната на температурата да повлияе на семената.
  2. Когато искате да извадите семената от фризера, оставяте контейнера затворен, докато семената се затоплят до стайна температура, в противен случай върху семената ще се образува конденз.

 

Светлина

Подобно на влагата и температурата, светлината може да помогне за стимулиране и подпомагане на процеса на покълване. И точно както много храни, фармацевтични продукти и химикали бързо се влошават, когато са изложени на светлина, така и жизнеспособността и силата а семената се влияят от излагането на светлина по време на съхранение.

 

Проблеми със съхранението на семена

Мухъл/плесен

Семената, които не са изсушени до правилното съдържание на влага, преди да бъдат запечатани в контейнери, могат и често изгният. Прост тест: след "изсушаване" и поставяне в затворени стъклени буркани, появата на конденз от вътрешната страна на буркана в рамките на няколко часа показва необходимостта от допълнително сушене. Силикагелът трябва да помогне за това.

Насекоми

Насекомите, които може да са избягали от вниманието, могат да причинят хаос върху съхраняваните семена. Няколко щипки диатомит (DE) е безопасен, евтин и нетоксичен начин за защита на семената срещу увреждане от насекоми. Не е нужно много; просто не забравяйте да покриете леко всички семена преди окончателното запечатване и съхранение. DE се предлага в повечето градински центрове.

Гризачи

Семената, които не се съхраняват в стъкло или метал, могат да осигурят истински банкет за мишки и други дребни паразити. Уверете се, че всички семена се съхраняват в добре етикетирани метални или стъклени съдове.