Връщания и възстановяване на суми – често задавани въпроси

 

Мога ли да върна продукт за възстановяване на сумата?

Да, Seedsman гарантира, че ще възстанови сумата за всеки артикул, от който не сте напълно доволни.

В съответствие с нашата Политика за връщане и възстановяване, моля, уведомете ни, преди да ни изпратите стоките обратно. Тъй като върнатите стоки са отговорност на клиента, докато не стигнат до нас, те трябва да бъдат върнати със записана услуга за доставка - ние няма да носим отговорност за връщанията, загубени по пощата.

Стоката трябва да бъде:
1. Връща се в рамките на 7 дни след получаване на поръчката ви.
2. Неупотребявани и в оригиналната си опаковка.
3. Придружено от вашето име и номер на поръчка

 

Как мога да заменя продукт за друг?

Ако искате да замените артикули, мля, свържете се с нас (в рамките на 7 дни след получаване на поръчката ви) с номера на поръчката и подробности за това кой артикул/и искате да получите като замяна.

Моля обърнете внимание:
Стоките за замяна трябва да са неизползвани и в оригиналната си опаковка.
Ние ще таксуваме нашата нормална тарифа за доставка, за да ви изпратим разменените стоки.

 

Какво се случва, ако семената ми липсват или са повредени?

Ако вашите семена липсват или са повредени, ние ще възстановим вашите безплатни семена, ще предложим между 100-250 точки за лоялност за липсващи семена или можем да ги изпратим при следващата ви поръчка. Ще трябва да видим доказателство за липсващите семена. Моля, изпратете ЯСНИ снимки чрез нашето бюро за поддръжка. Стойността, показана на безплатните семена, е само за маркетингови цели и представлява RRP на версията за продажба на дребно на този продукт, а не безплатните семена във вашата поръчка.

Моля, имайте предвид, че нерегистрираните клиети ще трябва да създадат акаунт при нас, за да получават точки за лоялност.

Ще трябва да видим доказателство за липсващите семена - моля, изпратете снимка чрез нашия помощен център.

 

Нашата политика

За да ви осигурим пълно спокойствие, когато пазарувате с нас, ние гарантираме, че ще възстановим всеки артикул, от който не сте напълно доволни, ако бъде върнато в съответствие с нашата Политика за връщане и възстановяване.

Моля, уверете се, че адресът ви за доставка е правилен и попълнен изцяло, преди да изпратите поръчката си. АКО поръчката ви бъде върната в офиса ни, ще се радваме да я изпратим отново. Ако поръчката ви НЕ бъде върната в нашия офис, ние не поемаме отговорност и няма да можем да я изпратим безплатно при никакви обстоятелства.

Грешка в адреса не се покрива от нашето обещание за Stealth Shipping.

 

Се завръща

Моля, имайте предвид, че с удоволствие ще Ви помогнем при всякакви запитвания относно Вашата поръчка в рамките на 90 дни от датата на изпращане на поръчката.

Ако желаете да върнете закупени стоки по някаква причина, ти трябва да свържете се с нас за да потвърдите връщането си, в рамките на 14 дни след получаване на поръчката ви. Всички стоки, изпратени обратно без предварително съгласие от Seedsman, ще бъдат изпратени обратно за ваша сметка.

Върнатите стоки трябва да са нови, неупотребявани и в оригиналната си опаковка.

След като потвърдите връщането си при нас, моля, изпратете артикулите на нашия пощенски адрес. Всички връщания са отговорност на клиента, докато не стигнат до нас.

Стоките трябва да бъдат изпратени обратно със записана услуга, тъй като ние няма да носим отговорност за връщания, загубени по пощата.

 

Повредена/дефектна стока

В малко вероятния случай, когато се установи, че даден артиул е дефектен или повреден, можете да го изпратите обратно за замяна или възстановяване на сумата. Моля, свържете се с нас в рамките на 14 дни след получаване на поръчката си и върнете стоките съгласно нашите правила за връщане по-горе.

Ние ще възстановим всички пощенски разходи, направени при връщане на артикули обратно при нас. В Обединеното кралство артикулите трябва да бъдат върнати чрез записана доставка от първа класа. В чужбина артикулите трябва да се връщат само чрез националната пощенска служба на вашата страна. Препоръчваме да използвате застрахован начин на доставка; ние обаче няма да приемем допълнителни такси за гарантирани услуги на следващия ден или други куриерски услуги.

Вашите заместващи стоки ще бъдат изпратени (или плащането ви ще бъде възстановено) в рамките на 14 дни след получаване на връщането ви.

 

Размени

Ако искате да замените артикула си за различни продукти от нашата гама, моля, свържете се първо с нас в рамките на 14 дни след получавае на поръчката си.

Върнатите стоки трябва да са нови, неупотребявани и в оригиналната си опаковка. Моля, опишете кои артикули искате да получите като замяна.

Ние ще таксуваме картата ви за разходите за изпращане на тези замени до вас, както и за всеки допълнителен баланс, който може да възникне във вашата актуализирана поръчка. Ако сте платили с алтернативен метод, ще трябва да покриете всички допълнителни разходи, преди да бъдат изпратени заместващите стоки. Ако цената на заместващата стока е по-ниска от върнатите ви стоки, ще ви бъде възстановена разликата, минус разходите за доставка.

 

Възстановявания

Ние ще възстановим разходите за върнати стоки. Разходите за доставка не се възстановяват.

Ние не възстановяваме разходите за връщане на стоката, освен при връщане на дефектни или повредени стоки.

Възстновяването на сумата ще бъде извършено чрез кредитиране на вашата карта или с чек, в зависимост от използвания метод за плащане.

Възстановяванията ще бъдат извършени в рамките на 14 дни след получаване на връщането ви.